Histeroskop adı verilen ince, ışıklı, esnek bir tüp aracılığıyla rahim ağzının ve rahmin iç kısmının incelenmesine histeroskopi adı verilir. Histeroskopun yerleştirilebilmesi için hastanın rahim ağzı gevşetilir. Histeroskop vajinadan ve rahim ağzından rahme yerleştirilir. Sıvı bir çözelti rahim içerisine uygulanıp uterusun içinin daha iyi görüntülenmesi sağlanır. Histeroskopun içerisinden geçen ışık ile rahim ve fallus tüplerinin uterus boşluğundaki açıklıkları rahatlıkla görülebilir.
Histeroskopi teşhis ve tedavi sürecinin bir parçası olabilir. Tanısal histeroskopi rahimdeki sorunların teşhis edilmesi için kullanılır. Aynı zamanda tanısal histeroskopi, rahim ve fallop tüplerini kontrol etmek için kullanılan bir X-ışını boya testi olan Histerosalpingografi (HSG) gibi testlerin sonuçlarını doğrulamak için de tercih edilebilir.
Histeroskopi laparoskopi gibi diğer prosedürlerle ya da küretaj gibi prosedürlerden önce uygulanabilir. Postmenopozal kadınlarda açıklanamayan kanamaların ya da lekelenmelerin nedeninin belirlenmesi için de histeroskopi yapılabilir.
Operatif histeroskopi, tanısal histeroskopi esnasında tespit edilen anormal bir durumun düzeltilmesinde kullanılır. Eğer tanısal histeroskopi esnasında anormal bir durum tespit edilirse operatif histeroskopi yapılmasıyla ikinci bir ameliyat ihtiyacı ortadan kaldırılmış olur. Polipler, miyomlar, adezyonlar, septumlar ve anormal kanama gibi durumlarda histeroskopi tercih edilebilir. Adet döneminden sonraki ilk hafta içerisinde yapılan histeroskopi rahim içerisinin en iyi şekilde görüntülenmesini sağlar.